Lesprogramma

Door middel van een telefonische intake zullen wij proberen, een zo goed mogelijke inschatting te maken van je niveau en je ambities. Aan de hand hiervan bepalen wij het lesprogramma. Je hoeft dus geen specifieke achtergrond kennis te hebben om de cursus te volgen, maar heb je die wel dan zullen we ons daarop aanpassen.

Als je echt nog niet weet of de cursus echt bij je past, raden we je aan om een introductieles te nemen waarin wij je kort laten zien wat je tijdens de cursus kunt verwachten. Het begin van de cursus zal meer theoretisch zijn en gebruiken wij om jou de basis te laten zien, maar naar mate de cursus vordert zal je vaker zelf aan de slag gaan en zullen wij jou hierbij ondersteunen.

Kies je voor de kortlopende cursus dan zullen we de onderstaande onderwerpen kort aanstippen en zal de cursus iets theoretischer van aard zijn. Bij een langlopende cursus gaan we dieper op bepaalde onderwerpen in gaan en zal er, over het algemeen, juist meer ruimte zijn voor praktijk.
Omdat we de cursussen kleinschalig geven (privé of in duo vorm) is er alle ruimte of langer bij onderwerpen te blijven hangen als dat nodig is of als je dat wilt.

Na afloop van de cursus heb je in ieder geval de basiskennis geleerd die je nodig hebt om in Ableton Live een track te produceren. Wil je na afloop van de cursus dieper ingaan op een bepaald onderwerp, of meer weten over bijvoorbeeld live optreden of draaien met Ableton Live? Dan krijg je bij ons korting op een vervolgcursus.

Onderwerpen

 • Uitleg over de mogelijkheden en functies van Ableton Live
 • Theorie over de opbouw, elementen en indeling van tracks
 • Het gebruik van de interne Drum Rack voor het bouwen van beats
 • Het gebruik en het bewerken van samples
 • Uitleg over de meegeleverde instrumenten van Ableton Live
 • Het gebruik van externe VST plug-ins in Ableton Live
 • Basis kennis muziektheorie voor het schrijven van melodieën
 • Track opbouw en het gebruik van automation
 • Het gebruik van mix effecten als EQ en Compressie
 • Het gebruik van creatieve effecten als Overdrive, Flangers, Delay en Reverb
 • Afmixen en masteren van je track

 

Informatie

 • Dagen: Maandag t/m zondag op afspraak
 • Tijden: Ochtend, middag en avond
 • Duur: 1,5 uur per les
 • Locatie: Haarlem
 • Prijzen: zie tabel
 • Inclusief: Korting voor vervolg lessen

Aanwezig Lesmateriaal

Aanmelden

Enthousiast geworden? Aanmelden kan via:

Haarlemse Dj School
Online: klik hier
Telefoon: +31(0)6-24663588
E-mail: info@haarlemsedjschool.nl

Introductie cursus

1,5 uur aaneengesloten les

Prijzen privé les
60,- p.p privé tot 21 jaar
70,- p.p. privé vanaf 21 jaar

Prijzen duo les
€40,- p.p. duo tot 21 jaar
€45,- p.p  duo vanaf 21 jaar

Kortlopende cursus

6 x 1,5 uur les (totaal 9 uur)

Prijzen privé les
€370,- p.p. privé tot 21 jaar
€450,- p.p. privé vanaf 21 jaar

Prijzen duo les
€240,- p.p. duo tot 21 jaar
€290,- p.p. duo vanaf 21 jaar

Langlopende cursus

10 x 1,5 uur les (totaal 15 uur)

Prijzen privé les
€585,- p.p. privé tot 21 jaar
€710,- p.p. privé vanaf 21 jaar

Prijzen duo les
€380,- p.p. duo tot 21 jaar
€460,- p.p. duo vanaf 21 jaar

 * Wil je de les in duo vorm volgen dan is het belangrijk dat je zelf iemand regelt om de les samen mee te volgen.

Ableton Live 9

Over Ableton Live

Ableton Live is een DAW (Digital Audio Workstation) waarvan de eerste officiële release in 2001 plaatsvond. In tegenstelling tot alle andere DAW’s/sequencers die tot dan toe op de markt waren, was het met Ableton Live ook mogelijk om live op te treden. Je vind Ableton Live dan ook niet alleen in studio’s, maar ziet het ook veel op podia bij live artiesten en DJ’s. De dubbel functie (live en productie) is mogelijk omdat Ableton gebruik maakt van 2 schermindelingen, de arrangement view en de session view. Bovendien heeft Ableton hele goede analyse en time stretching functies waardoor je audio samples zich automatisch aanpassen aan het tempo van de track. Er zijn diverse MIDI controllers op de markt, zoals de APC40 en de Launchpad,  die volledig zijn ontworpen voor gebruik met Ableton Live.

Is produceren met Ableton Live iets voor mij?

Ableton Live is een van de meest bekende en populaire sequencers op de markt. Dit komt onder andere door de unieke manier van werken, en het feit dat het, tot de komst van Bitwig Studio, de enige DAW op de markt was die geschikt is voor live gebruik. Wil je live optreden of misschien wel draaien met je eigen tracks, dan is de keuze al direct beperkt tot deze 2 DAW’s. Ook als je niet live wil optreden heeft de opzet van Ableton Live zijn voordelen. De op clips gebaseerde structuur maakt het gemakkelijk om snel schetsen neer te zetten en levert soms ook leuke onverwachte resultaten op.

Ableton Live is in 3 versies verkrijgbaar, Ableton live Intro, Ableton Live, en Ableton Suite. Intro is een gelimiteerde versie, Ableton Live is de standaard versie en Ableton Suite is een uitgebreid pakket met veel extra geluiden. Tussen de versies zijn upgrades mogelijk. Er zijn diverse controllers op de markt die speciaal voor Ableton Live zijn ontworpen, bijvoorbeeld de APC-serie van Akai, de Launchpad serie van Novation en Ableton’s eigen Push en Push 2. Doordat deze controllers speciaal voor Ableton zijn ontworpen zijn ze erg logisch ingedeeld en scheelt werken met de controllers je veel tijd.